SollicitatieLAB
Maakt van een sollicitatie een succes

EEN GOED BEGIN 2021

Marcel Klok is econoom bij het bedrijfseconomisch bureau van de ING. In verschillende publicaties maakt deze afdeling altijd op een leuke manier wat de economische ontwikkelingen zijn en wat de gevolgen zijn voor bijvoorbeeld de arbeidsmarkt. Economie ook begrijpbaar voor de keukentafel. Zo vonden wij bijvoorbeeld de analyse van de pinbetalingen in relatie tot de verschillende periodes van de lockdown interessant. 

1.

Hoeveel werklozen zijn er op 31-12-2021?

Ongeveer 475.000 werklozen, maar de onzekerheid rondom dergelijke ramingen blijft groot. De steun van de overheid voor de economie, bedrijven en specifiek baanbehoud is groot, maar tegelijkertijd blijft een deel van het bedrijfsleven interen op reserves, zeker zolang het coronavirus nog alom aanwezig is. Het aantal faillissementen is nu kunstmatig laag, maar het aantal bedrijfsbeëindigingen zal oplopen. Dat leidt ook tot baanverlies, net als reorganisaties die sommige bedrijven al wel hebben aangekondigd, maar nog niet volledig uitgevoerd. Bovendien loopt de overheidssteun op een gegeven moment af. 

2.

Welk nieuw beroep gaat doorbreken in 2021?

De uitrol van miljoenen coronavaccinaties zal het beroep “prikker vaccinatie medewerker” een boost geven. 

3.

Gaat de arbeidsmarkt en/of solliciteren in 2021 door de Coronacrisis veranderen?

Groepen als jongeren en flexwerkers in het algemeen hebben in 2021 meer last van de coronacrisis dan de gemiddelde medewerker met een vast contract, maar ook vast personeel zal niet altijd ontkomen aan de gevolgen. Soms is dat in de vorm van ontslag, maar voor velen zeker ook in de vorm van een zwakkere cao-loonontwikkeling dan in de afgelopen jaren. 

4.

Als ik Wouter Koolmees was zou ik....

…wendbaar willen blijven zijn met het steunen van de economie en arbeidsmarkt. De huidige economische ontwikkeling hangt sterk af van de ontwikkeling van het virus en het bijbehorende beleid van testen, quarantaines en vaccineren en de uitvoering daarvan. Omdat veel daarover nog onzeker is, kun je als minister maar beter open-minded blijven en beter niet bij voorbaat uitbreiding/verlenging of vermindering/verkorting van steun en de voorwaarden van beleidsinstrumenten uitsluiten. 

5.

Ik wens iedereen in 2021 …..

een jaar met zo min mogelijk last van het coronavirus. Immers heeft het invloed op veel aspecten van veel levens. 


Naar de verwachtingen van Geert-Jan Waasdorp ->

Naar de startpagina van EEN GOED BEGIN ->

Naar de verwachtingen van Fons Leroy ->