SollicitatieLAB
Maakt van een sollicitatie een succes

Dag 16

Aaltje Vincent (Sollicitatie-expert) 

Aaltje Vincent behoeft eigenlijk geen introductie. Ze is misschien wel de bekendste Nederlandse Sollicitatie-expert en schrijfster van een groot aantal boeken over solliciteren en job-marketing. 

We vonden het hoogtijd om haar een keer uit te nodigen voor EEN GOED BEGIN 2022.

 

 

1. Hoeveel werklozen zijn er op 31-12-2022? (Nu zijn er circa 359.000 officiële werklozen). Het betreft hier het aantal werklozen volgens de nieuwe telling die het CBS van 2022 gaat hanteren.

300.000, de krapte zal blijven. En de veerkracht ook.

2. Welke (nieuwe) beroepen gaan doorbreken in 2022?

Sourcing recruiters, specialisten in potentieel nieuwe collega’s actief benaderen en verleiden om kennis te komen maken. Er is een enorme vraag naar in recruitmentgroepen op Facebook. Referral-adviseur, het werven via je medewerkers wordt een apart HR-specialisme. Uit onderzoek van AWVN blijkt dat 46% van de werkgevers het voordragen van nieuwe collega’s nu zelfs actief beloont. De Candidate Experience Manager, bijvoorbeeld ASML had onlangs deze vacature. Werkgevers realiseren zich dat ‘we willen gewoon een blik sollicitanten open trekken’ niet meer werkt om de beste nieuwe collega’s aan te trekken. 

3. Gaat de arbeidsmarkt en/of solliciteren in 2022 door de Coronacrisis verder veranderen?

Ja, werkgevers voeren ‘stay-gesprekken’ met medewerkers, een gesprek over wat er nodig is zodat je er blijft werken. En als je parttime werkt, over of je wilt uitbreiden met meer uren en hoe dat mogelijk gemaakt kan worden. 

Ook delen ze het werk anders in, het Amsterdam UMC werkt op deze manier nu succesvol met statushouders als zorgondersteuner. En er zijn volop kansen voor carrièreswitchers, de hoeveelheid vacatures voor mensen die willen omscholen of zijinstromen zijn hoger dan ooit. En steeds meer werkgevers vragen niet meer om het cv. Bijv. de HEMA is er mee gestopt voor winkel- en horecamedewerkers en vrachtwagenchauffeurs. Zij realiseren zich dat solliciteren niet voor iedereen iets is dat je simpelweg ‘even’ doet. Voor de selectie op vaardigheden worden online assessments nog meer ingezet. Ook open hiring groeit. 

Door corona staan mensen meer dan ooit stil bij hun werk. Zij solliciteren alleen als er hoop is op een beter leven. Een goed beeld van het werk helpt daarbij. Steeds meer werkgevers maken nu, naast de vacaturetekst, ook video’s en podcasts, en organiseren open huizen, live webinars en (online) koffiegesprekken zodat je eerst de vakcollega’s en de werksfeer leert kennen. Zo kun je beter dan ooit besluiten ‘Past dit werk bij mij? Ga ik solliciteren?’. Dit zorgt voor betere zelfselectie – dat kostbare mismatches voorkomt - en betere loopbaankeuzes. Win-win.

4. Welk (studie)advies zou je jongeren op dit moment geven? (Of m.a.w. welke studies zijn van belang voor de arbeidsmarkt van de toekomst medio 2030)

Studeer dat waarin je je nu wilt ontwikkelen en waar je hart nu van gaat kloppen. Dat is nodig om je studie af te ronden. En realiseer je dat dit geen keuze is voor de rest van je leven. Je kunt en zult altijd blijven leren. Mijn zoon doet nu de Hogere Hotelschool, daar ligt zijn hart en hij kan er alle kanten mee op. 

5. Wie is de arbeidsmarkt persoon van 2021? Welke persoon of organisatie heeft in 2021 met zijn of haar ideeën een belangrijke bijdrage geleverd aan het beter functioneren van de arbeidsmarkt.

Met zijn pleidooi om de Opleidings- en ontwikkelingsfondsen te ontschotten levert Mathijs Bouman een belangrijke bijdrage aan het beter functioneren van de arbeidsmarkt. Alleen dan kunnen deze rijke fondsen worden ingezet om ook betaald opgeleid te worden voor werk in een ander beroep buiten je sector. Broodnodig. 

6. Terugkijkend op het ministerschap van Wouter Koolmees. Hoe heeft hij het gedaan?

De initiatieven NL Leert Door en de Ontwikkeladviezen waren goed. Veel mensen hebben zichzelf daarmee ontwikkeld in hun loopbaan. Het behoud van werk met de coronasteun van werkgevers heeft gewerkt. De inrichting van de 35 Regionale mobiliteitsteams loopt goed, zij helpen mensen die hun werk toch verliezen. De 35 Leerwerkloketten door het hele land zijn ook fantastisch, daar kan iederéén terecht voor kosteloos advies over de te zetten stappen in je loopbaan. Ik weet dat zij enorm gegroeid zijn het afgelopen jaar. Ik hoop dat zij nóg meer bekendheid krijgen. 

7. Wie zou ook een goede opvolger zijn van Wouter Koolmees?

Jacco Vonhof. 

8. Als ik Karien van Gennip  was, zou ik.........

………Zo snel mogelijk het wetsvoorstel ‘Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie’ bij de Tweede Kamer ter behandeling indienen. Als het is aangenomen moet iedere werkgever laten zien wat hij concreet doet om discriminatie bij de werving en selectie van nieuwe collega’s te voorkomen. Deze wet zet dit belangrijke onderwerp bij alle werkgevers op de agenda. Goede zaak!

9.

Mijn wens voor 2022.........

……….Gezondheid en liefde voor iedereen. En dat iedereen die een nieuwe stap moet zetten in zijn werk meteen, adequaat en persoonlijk hulp krijgt aangeboden. Hoe sneller, hoe beter.

<-Dag 15 Amma Asante

Naar de startpagina van EEN GOED BEGIN 2022 ->

Dag 17: Leonore Nieuwmeijer ->