SollicitatieLAB
Maakt van een sollicitatie een succes

 

Dag 12 

Pieter Vermeer (JobOn)

Even terug in de geschiedenis. Even naar 12-12-2012. Toen gaf SollicitatieLAB één van de eerste workshops voor De Broekriem. Pieter was daar als oprichter van De Broekriem ook bij. Vele workshops volgden.

Inmiddels is De Broekriem JobOn geworden, maar Pieter is nog steeds de drijvende kracht van dit platform/community voor en door werkzoekenden. Leuk fat hij zijn licht laat schijnen over de arbeidsmarkt van 2022.

 

1. 

Hoeveel werklozen zijn er op 31-12-2022? (Nu zijn er circa 359.000 officiële werklozen). Het betreft hier het aantal werklozen volgens de nieuwe telling die het CBS van 2022 gaat hanteren. 

Ik verwacht de werkloosheid nog een klein beetje daalt tot 340.000 mensen. 

2.

Welke (nieuwe) beroepen gaan doorbreken in 2022?

Coaching krijgt een serieuzere status omdat werkgevers vanwege employer branding steeds meer inzetten op werkgeluk. Daarnaast groeit de vraag naar data-experts, dus mijn tip voor iedereen: zorg dat je Excel onder de knie krijgt! Tot slot hoop ik dat nieuwe beroepen in kraptesectoren doorbreken waarbij bepaalde deelfuncties door middel van jobcrafting worden opgesplitst zodat ook een schaap met slechts 3 poten van waarde kan zijn in bijvoorbeeld de zorg, onderwijs of horeca. Dus wellicht kunnen in de toekomst VA’s wel op afstand helpen om bij ziekenhuispatiënten in real time feedback te geven op hun data die ze via allerlei trackers doorgeven.

3. 

Gaat de arbeidsmarkt en/of solliciteren in 2022 door de Coronacrisis verder veranderen?

Reisafstand is definitief geen issue meer omdat 50% of meer thuiswerken vaker de standaard zal zijn. Dus mensen kunnen zich ook anders over de arbeidsmarkt bewegen, je kunt wellicht maandagmiddag docent zijn bij de Hogeschool in Leeuwarden en ’s avonds als freelancer een masterclass geven voor studenten in Maastricht. 

4. 

Welk (studie)advies zou je jongeren op dit moment geven? (Of m.a.w. welke studies zijn van belang voor de arbeidsmarkt van de toekomst medio 2030)

Ga vooral doen waar je blij van wordt! Je moet niet een keuze maken omdat je over 20 jaar een grotere baankans hebt. Alleen als je twijfelt, dan is het slim daar rekening mee te houden. Tuurlijk is het dan slim om bijvoorbeeld voor de IT te kiezen, daar is en blijft heel veel werk te verrichten. 

5. 

Wie is de arbeidsmarkt persoon van 2021? Welke persoon of organisatie heeft in 2021 met zijn of haar ideeën een belangrijke bijdrage geleverd aan het beter functioneren van de arbeidsmarkt

Het echte verschil wordt gemaakt in het MKB waar individuele professionals de kans bieden aan mensen. Dus het gaat volgens mij niet om de grote clubs als UWV, Randstad of Coolblue, maar juist om die ene recruiter die iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans wil bieden, of de stagebegeleider die geduldig een student blijft coachen of juist die ervaren kracht die akkoord gaat met salarisvermindering om zo een bedrijf te redden. Dat zijn volgens mij stuk voor de stuk de helden van de Nederlandse arbeidsmarkt.

6.

Terugkijkend op het ministerschap van Wouter Koolmees. Hoe heeft hij het gedaan?

Het geboorteverlof is uitgebreid. Als jonge vader vind ik dat natuurlijk fantastisch. Verder valt het qua hervormingen volgens mij behoorlijk tegen, maar ten opzichte van andere landen hoeven we gelukkig ook niet echt te klagen.

7. 

Wie zou ook een goede opvolger zijn van Wouter Koolmees?
Dennis Wiersma 

8. 

Als ik Karien van Gennip (de nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) was, zou ik…

………Snel een werkbezoek inplannen bij JobOn en kijken hoe je via informele netwerken de cultuur rondom leven-lang-ontwikkelen handen en voeten kunt geven.

9. 

Mijn wens voor 2022.........

……… dat iedereen nadenkt over zijn of haar persoonlijke werkgeluk en ook de stap durf te maken om eens te kijken in een ander beroep, bedrijf of branche. Er zijn veel kansen op de arbeidsmarkt, dus het is zonde om te verpieteren in je actuele baan. Daarnaast hoop ik dat werkgevers nu ook de kans willen geven aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt door bijvoorbeeld twee schapen met drie poten aan te nemen, die dan samen één complete job kunnen uitvoeren. Tot slot hoop ik dat mensen zich beter realiseren dat de arbeidsmarkt snel verandert door de invloed van automatisering en digitalisering en dat dit ook mooie kansen geeft, voor iedereen. <- Dag 11: Pierre Koning

Naar de startpagina van EEN GOED BEGIN 2022 ->

Dag 13: Hans Hupkes ->