SollicitatieLAB
Maakt van een sollicitatie een succes

EEN GOED BEGIN Cees Bakker

Regelmatig werd ik de afgelopen dagen ook gevraagd: “Cees wat zijn jouw verwachtingen eigenlijk voor de arbeidsmarkt in 2021.”

Ik ben eigenlijk wel optimistisch, d.w.z. op de langere termijn. Dus toch maar toegegeven en zelf ook de 5 vragen van EEN GOED BEGIN beantwoord.

1.

Hoeveel werklozen zijn er op 31-12-2021?

Tja een aantal van de 21 deskundigen van dit jaar gaf het al aan. Dit is de moeilijkste voorspelling ooit, want het kan alle kanten op. Veel zal afhangen of we het virus snel onder controle krijgen en hoe snel we inspelen op de blijvende veranderingen. Ik denk, dat de afgelopen maanden de steunmaatregelen en de gebruikte definitie van werkloosheid, het werkelijke aantal werklozen behoorlijk hebben gecamoufleerd. Ik verwacht dan ook dat bij het wegvallen van de steunmaatregelen, we eerst een flinke stijging krijgen en het aantal werklozen doorschiet boven de half miljoen. We mogen blij zijn als we aan het eind van het jaar op 509.000 officiële werklozen eindigen. 

2.

Welk nieuw beroep gaat doorbreken in 2021?

Het leven gaat veranderen en veiligheid op allerlei gebied zal steeds belangrijker worden. Ook denk ik dat we steeds meer gebruik zullen maken van technologie, niet alleen op ons werk, maar ook thuis en op straat. Misschien gaan we wel overal ademtest-apparatuur of lichaamstemperatuur-meters ophangen en dat je alleen maar naar binnen mag als het sein op groen staat. Dus ik houd het maar op sensor-installateur/monteur. 

3.

Gaat de arbeidsmarkt en/of solliciteren in 2021 door de Coronacrisis veranderen?

Ik denk dat we ons nu nog niet realiseren, hoe het leven en ook de arbeidsmarkt gaat veranderen door de Coronacrisis. Er zullen grote verschuivingen plaatsvinden. We zullen bijvoorbeeld veel meer vanuit huis gaan doen, minder gaan reizen, minder gaan vliegen. We zullen veel meer laten thuisbezorgen en misschien ook wel allerlei diensten aan huis. En dan heb ik het nog niet over de energietransitie. 

Heel veel veranderingen, met ook grote gevolgen voor de verschillende groepen op de arbeidsmarkt. Nu heeft de arbeidsmarkt de laatste jaren niet echt laten zien dat de arbeidsmarkt zich soepel aanpast, dus ik verwacht voor eind 2021 een hele grote mismatch op de arbeidsmarkt. Aan de ene kant veel vraag naar schaarse beroepen in de ICT, Zorg en Techniek. Aan de andere kant veel aanbod vanuit sectoren waar de Coronacrisis behoorlijk heeft toegeslagen. 

Ook solliciteren wordt anders. We hebben met ons allen tijdens deze crisis ook wel een gigantische digitale inhaalslag gemaakt, We zijn veel digitaal aardiger geworden. Dus ook solliciteren wordt digitaler, veel meer online en veel waarschijnlijk ook een voorselectie door het maken van een opdracht of een testje/spelletje. 

Ook verwacht ik dat partijen veel meer op skills en specifieke kennis gaan selecteren en zoeken. Ook verwacht ik dat grote werkgevers of kleine werkgevers samen,  hun eigen personeel gaan opleiden. Dus veel meer leer-werk-trajecten. In dit verband verwacht ik ook dat Open-hiring een vlucht gaat nemen. Dan weet je als werkgever in ieder geval dat je mensen aantrekt die super gemotiveerd zijn.

4.

Als ik Wouter Koolmees was zou ik....

…nog even blijven en mijn klus afmaken. Zelf had hij het erover dat de transitie van de arbeidsmarkt door Corona nog onvoldoende aandacht heeft gehad. Dat ben ik met hem eens. Er liggen genoeg goede ideeën, Borstlap, Platform toekomst van arbeid en ik heb er nog wel een aantal langs zien komen. Het is nu zaak om stappen te maken. 

Ik zou drie zaken direct oppakken. 

Als eerste: Werk maken van ‘Het huis van werk’. Eén plek. waar mensen naar toe kunnen met vragen over het vinden van een werk. Dus werklozen, mensen in de Bijstand maar ook werkenden. Een plek waar ook goede (het liefst) gratis vakopleidingen worden aangeboden in de vorm van leerwerk-plaatsen. Het is toch een gemiste kans, wat mij betreft, dat het UWV de afgelopen maanden niet alle werkzoekenden een gratis opleiding vaccinatie-medewerker heeft gegeven.  

Als tweede:  Arbeidsplaatsen creëren of subsidiëren voor mensen me een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik vind het schrijnend dat veel mensen met een beperking steeds vaker  langs de zijlijn moeten staan, terwijl werk zo belangrijk voor ze is. 

Als derde zou ik bij de overheid opfris-werkplekken creëren voor mensen die een carrière-switch willen maken of die er even tussenuit zijn geweest en weer willen toetreden op de arbeidsmarkt. Uit eindelijk moeten we naar een arbeidsmarkt waar werk is voor iedereen. 

5.

Ik wens iedereen in 2021 …..

….bovenal een goede gezondheid en veel geluk en dat we eindelijk weer naar een leuk concertje kunnen of een terrasje kunnen pikken. 

Moet ook nog even aan de voorspelling van vorig jaar van Rob Witjes denken. Rob voorspelde vorig jaar, dat we in 2020 tijdens de zomer 17 miljoen bondscoaches zouden hebben, ik hoop dat die voorspelling nu in 2021 uitkomt en dat we allemaal geen parttime viroloog meer zijn. 

Naar Dag 21: de verwachtingen van Ton Vermin ->

Naar de Startpagina van EEN GOED BEGIN ->

Naar het begin van EEN GOED BEGIN Dag 1: Rob Witjes->