SollicitatieLAB
Maakt van een sollicitatie een succes

EEN GOED BEGIN 2021: Rob Witjes

Rob Witjes, Hoofd Arbeidsmarktinformatie bij het UWV, is misschien wel de arbeidsmarktdeskundige van Nederland. Traditiegetrouw beginnen we dan ook graag EEN GOED BEGIN met Rob. Vorig jaar voorzag hij in de zomer nog een nieuw beroep: 17 miljoen bondscoaches. Rob zat er niet ver naast, want we hadden het afgelopen jaar in de zomer opeens 17 miljoen virologen. Dit zijn Rob zijn verwachtingen voor 2021.

1. 
Hoeveel werklozen zijn er op 31-12-2021? 
 
499.000. Een aantal bedrijven zal –met pijn in het hart – toch afscheid van (een deel van) hun personeel gaan nemen. Veel hangt af van de vraag in hoeverre en hoe snel we, na vaccinatie, kunnen terugkeren na de situatie van vóór de 1,5 meter-samenleving.    

2. 
Welk nieuw beroep gaat doorbreken in 2021? 
 
Vitaliteitadviseur. Het thuiswerken is in 2021 niet meer weg te denken. De coronasituatie heeft dit versterkt. Hoe voorkom je een disbalans tussen werk en privé en hoe blijf je zo vitaal mogelijk. Hoe worden mensen en organisaties meer bewust van wat zij zelf kunnen doen om de eigen vitaliteit te verhogen?    

3
Gaat de arbeidsmarkt en/of solliciteren in 2021 door de Coronacrisis veranderen? 

Er zal sprake zijn van een versnelde digitalisering waardoor vooral mensen in administratieve beroepen nog meer zullen gaan nadenken over een switch in de loopbaan. Het aantal administratieve banen zal immers minder worden, terwijl er nu nog veel mensen werk zoeken in die richting. 

Met een krachtenbundeling van arbeidsmarktpartijen, weten sectoren met krimp en sectoren met groei elkaar in 2021 beter te vinden waardoor de werkloosheid zoveel mogelijk wordt beperkt. 

4
Als ik Wouter Koolmees was zou ik......,
 ondanks een lastig arbeidsmarktjaar 2021, vooral de perspectieven voor burgers en bedrijven laten zien, zonder het besef van de realiteit te verliezen. 


5.
Ik wens iedereen in 2021......
een jaar vol mogelijkheden én een drankje op een vol terras. 


 


Terug naar de startpagina van EEN GOED BEGIN 2021 ->

Naar de verwachtingen van Aart van der Gaag ->