Veel van de mensen, die wij begeleiden in hun zoektocht naar een baan, geven aan dat ze ‘vaak erg zenuwachtig zijn en het daardoor misgaat.” Nu is het niet zo gek dat je zenuwachtig bent voor een sollicitatie….dat is iedereen. Het is voor veel mensen namelijk geen ‘Business as usual’. Toch is het lastig als je niet zo kan presteren als je graag zou willen. In deze blog gaan we er iets dieper op in en geven natuurlijk een aantal praktische tips.
Ieder mens is dus wel eens zenuwachtig, alleen de één heeft er meer last van dan de ander. Bovendien, de één kan er beter mee omgaan dan de ander. De kern van het verhaal is dat in spannende, onbekende of angstige situaties, je lichaam harder gaat werken. Bijvoorbeeld:
Eigenlijk is je lichaam bezig om te zorgen dat je net even sterker en scherper bent om de spannende situatie naar je hand te zetten.
Dat is positief, maar vaak schieten we door, gaat het lichaam te lang door, met alle negatieve gevolgen van dien. Je kent de signalen vast wel: trillen, rode vlekken, zweethandjes, transpireren; Het zijn allemaal voorbeelden dat je lang in een situatie van allertheid zit.
Een beetje zenuwachtig is dus uitstekend. Een sollicitatie is tenslotte een niet alledaagse gebeurtenis.
Overigens voor de andere kant van de sollicitatie-tafel is het ook niet een alledaagse gebeurtenis, ook daar zal wel sprake zijn van enige zenuwachtigheid. Dat geldt natuurlijk niet voor de doorgewinterde recruiter, voor hem/haar is het wel business as usal, maar zij hebben er belang bij om een goed beeld van je te krijgen, dus zij zullen je snel op je gemak stellen.
Zenuwachtig zijn is dus niet erg, als je het maar binnen de perken houdt. Overigens is het helemaal niet gek om
Eén van de belangrijkste redenen dat je zenuwachtig bent of wordt, is dat je allemaal dingen moet doen die je niet zo gewend bent, je in een situatie zit dit je niet gewoon bent. Bijvoorbeeld:
en bovendien
Om bij dit laatste te beginnen. Van een sollicitatie hangt vaak veel af. Onze eerste tip is,
Maar ook als je helaas zonder baan zit, realiseer je dan dat je al ver bent gekomen. Je veel kandidaten achter je hebt gelaten en dat waarschijnlijk als deze niet lukt, een volgende sollicitatie mogelijk wel succesvol zal zijn. Onze volgende tip is dan ook,
Dan over het beoordelen, natuurlijk word je beoordeeld tijdens een sollicitatie. Maar omgekeerd doe jij dat hopelijk ook. Jij bent ook aan het beoordelen, bijvoorbeeld wil ik hier wel werken. Bedenk je ook dat mensen je vaak beoordelen op hele andere zaken dan jij denkt. Dus
Je wordt dus vaak zenuwachtig omdat je zaken moet doen die je niet vaak doet of in situaties die je niet echt kent. Daar is een oplossing voor, namelijk veel oefenen. Eigenlijk zorgen dat het ‘Business as usual’ wordt. Een vraag als “Vertel eens iets over jezelf? “ of “Waarom moeten we jou aannemen op deze functie?”, zijn natuurlijk uitstekend te oefenen. Dus
Je zekerheid word ook vergroot als je veel kennis van de organisatie en/of de materie hebt. Je zal merken dat je zekerder en dus minder zenuwachtig wordt als je veel over de organisatie weet. Dus onze belangrijkste tip is:
Iedereen kent dat het gevoel wel: Zal ik wel op tijd zijn? Waar is het precies? Een belangrijke bron van zenuwen, die vaak gemakkelijk is weg te nemen. Is het in de buurt, neem dan een dag voor je sollicitatie een kijkje. Weet je namelijk de situatie ter plaatse, dat scheelt weer een hoop zenuwen. Ook wanneer je wat verder weg woont en niet direct langs kan gaan, kan je nog genoeg doen. Kijk bijvoorbeeld op google maps / streetview waar de organisatie zit. Zoek goed uit de tijden van het OV of de routeplanner en ga vooral op tijd weg. Liever nog een wandelingetje in de buurt, dan op het laatste moment binnen komen vallen.
Een beetje zenuwachtig is dus niet erg, eigenlijk juist wel goed, maar te veel zenuwen dat werkt dus vaak contraproductief. Het prettigs is om je sollicitatie aan het begin van de dag te hebben. Dat is de tijd er naar toe het kortst. Mocht dit niet zo zijn, zorg dan voor afleiding.
Hoe je het wendt of keert, een sollicitatie is wel het moment dat je er moet staan. Zorg dat je in goede conditie bent. Lekker uitgeslapen, goed gegeten.
Wanneer je gaat googlen op “de zenuwen de baas”, kom je vast ook nog veel andere goede tips tegen, maar je komt ook allerlei kalmeringsmiddeltjes tegen. Doe dat niet, want als je er al kalm van wordt, word je er ook vaak heel sloom van en dat kan je nu net niet gebruiken.
Onze belangrijkste tip om de zenuwen de baas te zijn, is zorg dat het business as usual wordt. Voorbereiden en oefenen is daarbij het belangrijkste.