Cees werd onlangs geïnterviewd door het Werkblad Magazine in het kader van hun expert-estafette. De kop is veelzeggend: "Is uw cv al PRET, het gaat om de inhoud".
Nu heeft het Werkblad maar een beperkt aantal woorden per item, maar daar hebben we bij SollicitatieLAB geen last van. Dus hebben wij het totale interview met Cees, waarin veel tips voor je cv.
Door Anne-Marie Vervelde
De expert van deze maand is Cees Bakker van SollicitatieLAB. Zijn specialisme: De laatste ontwikkelingen rondom het cv Welke deze zijn?
SollicitatieLAB organiseert elke maand het ‘cv van de maand’. Samen met recruiters en HR-managers beoordeelt Cees Bakker van SollicitatieLAB stapels cv’s. Het cv is dan ook één van zijn specialismes. Waaraan moet een cv van nu voldoen? Cees Bakker: ‘Zorg dat uw cv PRET is. PRET staat voor: Persoonlijk, Resultaten, Eyecatchers en Toegevoegde waarde. Het gaat om de inhoud’
P = Persoonlijk
‘Wie is de persoon achter de sollicitant? Dat wil de werkgever steeds vaker weten. Zorg dus voor een persoonlijk profiel in je cv. Goed voorbeeld is het cv van de maand juni. Deze HBO-verpleegkundige heeft een verrassende hobby: oude auto’s opknappen. Dat zegt veel over haar. Maar het hoeft geen hobby te zijn. Je kan ook bevlogen zijn over een onderdeel van je werk. Of graag met een bepaald systeem werken. Of prachtige dingen kunnen maken in Excel.’
R = Resultaten
‘In hun cv schrijven mensen vaak wat ze gedaan hebben. Dat is niet zo belangrijk. Het gaat om wat je bereikt hebt. Om je resultaten die je behaald hebt. Als je verkoper bent: hoeveel procent van je targets heb je gehaald? Als je een ICT-systeem hebt geïmplementeerd: hoeveel gebruikers had dat systeem? Hoeveel koppelingen met andere systemen heb je aangebracht? Als je een klanttevredenheids-project hebt gedaan: met hoeveel punten is de klanttevredenheid toegenomen? Wees specifiek: noem cijfers.’
E = Eyecatchers
‘Een cv wordt niet gelezen. Een cv wordt gescand. Zorg dus voor voldoende Eyecatchers in je cv. Maak in de tekst een belangrijk woord bijvoorbeeld vet en werk met duidelijke kopjes. Een andere eyecatcher is de foto. Daar kijkt iedereen als eerste naar. Plaats dus een goede foto. Kijk recht in de camera. Zorg voor een rustige achtergrond. Solliciteer je bij een bank? Draag dan een overhemd of nette blouse. Bij een startup is lossere kleding geschikter. Een natuurlijke lach doet het altijd goed. Zet bovenaan je cv niet: Curriculum Vitae van …, maar je motto. Voorbeeld van iemand die bij de bloedbank solliciteerde: Kwaliteit zit mij in het bloed.’
T = Toegevoegde waarde
‘Pas je cv aan de vacature aan. Solliciteer je als accountmanager op een baan als verkoper? Ga dan vooral in op je sales-vaardigheden Wat een werkgever wil weten is: wat kom jij ons brengen? Wat is je toegevoegde waarde? Noem alleen relevante feiten. Vertel uitgebreider over relevante resultaten. Dat geldt ook voor opleidingen en cursussen. Het is leuk dat je een cursus vormgeving hebt gedaan. Maar solliciteer je naar een administratieve functie, dan is dat alleen maar verwarrend. “Less is more.” Noem dan je cursus vormgeving dan liever niet. Beperk je cv tot 1 à 2 pagina’s. Gebruik goed leesbare letters. En zorg voor voldoende wit. Hoe sneller het oog het cv kan scannen, hoe beter.
SollicitatieLAB organiseert het ‘cv van de maand’ en het ‘cv van het jaar’. In de jury zitten steeds andere recruiters en HR-managers. Ook eens meedoen? Dat kan via de site van SollicitatieLAB of door je cv op te sturen naar info@SollicitatieLAB.nl.
Cees Bakker geeft het estafettestokje door aan HR-adviseur Ilse Verweij. Haar tips aan werkzoekenden leest u in de volgende aflevering van de Expert-Estafette. Lees in september deel 5 van de Expert-Estafette.