SollicitatieLAB
Maakt van een sollicitatie een succes

Een gat in je cv, wees eerlijk en licht toe!

Voor wie denkt dat een gat in je cv onoverkomelijk is, hebben we goed nieuws zouden we bijna willen zeggen. Een gat in je cv, komt tegenwoordig vaker voor. Een tijdje geleden hebben we onderzoek gedaan naar hoe men tegen een gat in een cv aankijkt. Het gaf een aardig doorkijkje. We vragen de recruiters uit onze recruiterspanels ook regelmatig, hoe zij tegen een gat in een cv aankijken. Maar liefst 80% van de recruiters vinden een gat in een cv, niet echt een probleem. Om een recruiter te citeren "Een gat in het cv is alleen erg als er geen duidelijke reden aan ten grondslag ligt."

Een gat altijd opvullen!

Maar er zijn ook recruiters die een gat wel een probleem vinden. Een paar citaten:                       

  • "Een gat in een cv is altijd een reden om op door te vragen. Ik adviseer altijd een goede uitleg te geven in het cv, zodat die vraag niet onnodig lang blijft hangen en de selectie wordt beinvloed.”
  • “Een gat altijd opvullen, je kunt ook neerzetten dat je werkzoekend bent (geweest).”
  • “Ik zou altijd omschrijven welke activiteiten ik gedaan heb in de periode dat ik niet gewerkt heb. Wees gewoon eerlijk!”


Een gat in je cv behoeft een verhaal

Het merendeel van de recruiters kan dus leven met een gat in een cv. Maar het valt wel op natuurlijk, nog een paar citaten:

  •  “Als ik een gat in een cv zie, hoor ik wel graag een verklaring: ben je opgestapt, was je aan het reizen of ziek geweest? Iedereen heeft een verhaal. Vertel dat dan ook."
  • “Doe je verhaal, licht toe en vertel wat het je gebracht heeft."
  • “Het is niet het gat in je cv, maar de onderbouwing die je geeft die het verschil maakt. Zinvolle investering bijvoorbeeld in jezelf (studie, vrijwilligerswerk e.d.) geven een ander beeld."
  • "Vandaag de dag zijn er weinig mensen zonder 'gat' in het cv. Het is een beetje uit de tijd daar over te vallen. Ik zou wel vragen naar de reden, maar daar geen heet hangijzer van maken, mits het geen periode van celstraf betreft ;-)”

Het zwarte gat

Naast werkzoekenden en recruiters kregen we ook veel reacties van o.a. loopbaancoaches, HR adviseurs e.d. Een kleine bloemlezing, uit deze categorie.

  • “Geeft je als sollicitant juist een kans om je persoonlijke verhaal te vertellen en je te onderscheiden.”
  • “Een zogenaamd gat maakt je ambities niet minder en je kunt nog prima meekomen mits je natuurlijk wel bij blijft.”
  • “Een gat in je cv is helemaal niet nodig. Je hebt namelijk altijd iets gedaan. "Niks doen" doen er maar verdomd weinig. Dus laat zien wat je hebt gedaan en maak daar een waardevol verhaal van. Niet verbloemen dus, maar gewoon eerlijk zijn en zorgen voor een waardevolle invulling.”
  • “Een gat is niet erg. Echter de manier waarop je hiermee omgaat en wat je erover verteld is belangrijk. Als casemanager heb ik vaak te maken met kandidaten met een behoorlijk gat. Een van de antwoorden die ik ze vaak geef als voorbeeld om te zeggen: “Als ik toen wist wat ik nu weet had ik dingen anders aangepakt, echter ik heb deze tijd wel ingevuld door .... (bijv. vrijwilligerswerk)""
  • "Als het een ""zwart gat"" is (niets gedaan, lanterfanten), dan is het nog steeds tijd die je hebt benut om jezelf te herijken, opladen etc. Een cv is in essentie ""een levensloop"" en is meer dan een aaneenschakeling van opleidingen en banen."

Door de economische crisis is een gat in een cv geen uitzondering

Gelukkig zijn ook veel  werkzoekenden inmiddels van mening dat een gat in je cv geen probleem behoeft te zijn. Een paar reacties uit ons onderzoek:

  • “Voor de crisis zou dit erg zijn geweest. In de huidige tijd minder tot niet. Het is goed uit te leggen als dit buiten je eigen schuld gebeurt, zoals in mijn geval dat ik bij mijn voorlaatste werkgever vanwege een reorganisatie werd ontslagen en dat bij mijn laatste werkgever mijn jaarcontract ook weer vanwege een reorganisatie niet werd verlengd.”
  • “Een gat in je cv is in mijn ogen niet per definitie een probleem. Wat volgens mij belangrijk is, is hoe je dat gat hebt opgevuld. Ik heb zelf inmiddels een gat in mijn cv als het gaat om werk, maar heb in de tussentijd een deeltijdstudie gevolgd en inmiddels is ook mijn gezin compleet. Daarnaast ben ik actief binnen een politieke partij."
  • “1,5 jaar geleden heb ik een carrière switch gemaakt. Dit impliceert dat mijn contract per 1 april a.s. afloopt. Ik heb in die 1,5 jaar qua werk gedaan wat ik graag wilde doen en een extra opleiding hiertoe gevolgd. Een gat in je cv vind ik geen probleem, mits je dit goed kunt beargumenteren zoals in mijn geval (mocht ik vanaf 1 april inderdaad werkloos worden).”
  • “Ik heb een gat van twaalf jaar en als er naar gevraagd wordt, leg ik uit dat ik er voor gekozen heb om thuis te blijven voor de kinderen. Op mijn cv heb ik wel vermeld dat ik vrijwilligerswerk deed in die periode. Dan zien ze dat je niet stil zit ! Ook nu ik momenteel werkzoekend ben staat er wel vermeld dat ik vrijwilligerswerk doe. Kom je toch anders over hoop ik.”

Ook negatieve reacties op gat in cv

Opmerkelijk is toch dat sollicitanten die voor de stelling stemden, dit vaak was gebaseerd op een concrete negatieve ervaring:

  • “Geen recente werkervaring wordt er vaak vermeld in de afwijzing."
  • “Een onderbreking wordt vaak gezien als een terugval in kennis t.o.v. een baan.”
  • “Ik kreeg het vorige week nog bij een bemiddelingsbureau te horen "je hebt een gat in je CV". Ai, dacht ik toen, dit probleem heb ik me nog niet eerder gerealiseerd.”


Met deze reacties in het achterhoofd, lijkt het dat sommige recruiters er misschien toch wel moeite mee hebben. Wij kunnen ons wel vinden in de volgende reactie:

  • ·“Een gat in je cv is in principe niet erg, zeker niet als je mooie ervaringen hebt opgedaan. Indien het gat niet meer dan een jaar is valt het niet op dat er een gat is. Nooit over liegen, maar ook niet benadrukken, omdat je anders wellicht niet de kans krijgt de ervaring toe te lichten. En je wellicht ( ten onrechte) al niet door de voorselectie komt.”

Conclusie

We trekken weer een aantal conclusies:

  1. In deze tijd zijn er veel mensen met een gat in hun cv. Er kunnen veel goede en begrijpelijke redenen zijn voor een gat.
  2. Een gat in je cv maakt niet het verschil, maar wel de onderbouwing die je geeft en vooral wat je er mee hebt gedaan.
  3. Toch denken we dat je een gat niet te veel moet benadrukken. Het kan tenslotte een reden zijn om je af te wijzen. Als het gat direct opvalt, leg het dan goed uit.

  

Toevoeging

Hoe om te gaan met een moeilijk gat in je cv.

Soms ontstaat een gat in je cv door een moeilijke en/of een verdrietige periode in je leven. Zaken die je ook niet direct wil toelichten en/of erg emotioneel voor je zijn. We kregen laatst een paar goede tips hoe je hiermee om kan gaan. Al blijft het lastig.

  •  Geef deze periode wel aan. Noem een dergelijke periode bijvoorbeeld 'ervaringen zonder baan'. Je kan het kort toelichten, maar ook in het midden laten, maar het laat de recruiter zien dat er niet zo maar een gat in je cv is ontstaan.

Als je bang bent dat je bij een eventueel gesprek erg emotioneel wordt als deze periode ter sprake komt, kregen we de volgende tips:

  • Schrijf vooraf je verhaal op.
  • Maak er eventueel een wat meer afstandelijk verhaal van.
  • Oefen het verhaal een paar keer.
  • Je kan natuurlijk ook aangeven dat je pas later in de procedure op deze verdrietige/moeilijke periode wil terugkomen.

Vaak zijn er uit zo een donkere periode ook een aantal goede zaken voortgekomen. Bijvoorbeeld, dat je anders in het leven staat of zoals onze tipgeefster schreef: "mijn gat in mijn cv heeft te maken met kinderen en ziektes. De pijn blijft, maar ik ben nu actief in verenigingen en in mijn ban kan ik de ervaringen gebruiken en mensen beter adviseren."

Sommige gaten in cv's blijven lastig. Toch geven wij het advies: "Probeer er zo open mogelijk over te zijn, want het is een periode waarin je wel heel veel ervaring hebt opgedaan en je als mens heeft gevormd" 


Loop je steeds tegen zaken aan in je jacht op een baan. Kom eens praten, waarschijnlijk kunnen wij je met een korte training en/of coachingstraject op weg helpen. Neem gerust contact met ons op