SollicitatieLAB
Maakt van een sollicitatie een succes


Dag 8

Hugo-Jan Ruts (ZIPconomy)

Ook nieuw in het panel van deskundigen voor EEN GOED BEGIN 2022: Hugo-Jan Ruts. Initiatiefnemer en hoofdredacteur van het kennisplatform ZiPconomy.nl

"Exploring the future of work & the freelance economy" staat er op zijn twitter-bio te lezen en dat is één van de reden dat we hem hebben gevraagd. Ook is Hugo-Jan iemand die goed op de hoogte is van de ontwikkelingen in ZZP-land


1.

Hoeveel werklozen zijn er op 31-12-2022? (Nu zijn er circa 359.000 officiële werklozen). Het betreft hier het aantal werklozen volgens de nieuwe telling die het CBS van 2022 gaat hanteren. 

359.000  Misschien niet zo’n gewaagd getal, maar ik verwacht geen grote schokken. Positieve en negatieve effecten zullen elkaar in evenwicht houden. 

2.

Welke (nieuwe) beroepen gaan doorbreken in 2022? 

De zorg-vliegende keep. Personen die multidisciplinair ingezet willen en kunnen worden, maar ook makkelijk(er) bij verschillende organisaties kunnen en willen werken. Om zo structurele en incidentele pieken en dalen (per dag, per seizoen) op te vangen. Dat wordt nu al veel door zzp’ers gedaan, maar ik denk dat inzet van zzp’ers in zorginhoudelijke functies via beleid lastiger gaat worden. 

3.

Gaat de arbeidsmarkt en/of solliciteren in 2022 door de Coronacrisis verder veranderen? 

Ik kan me slecht voorstellen dat ‘video-solliciteren’ weer verdwijnt, zeker voor een eerste gesprek. Met alle gevaar van dien trouwens (afgaan van snelle eerste indruk).  

4.

Welk (studie)advies zou je jongeren op dit moment geven? (Of m.a.w. welke studies zijn van belang voor de arbeidsmarkt van de toekomst medio 2030) 

Volg je hart. 

5.

Wie is de arbeidsmarkt persoon van 2021? Welke persoon of organisatie heeft in 2021 met zijn of haar ideeën een belangrijke bijdrage geleverd aan het beter functioneren van de arbeidsmarkt 

Sjanne Marie van den Groenendaal heeft met haar promotie onderzoek naar de loopbaanontwikkeling van zzp’ers en de werkrelaties tussen zzp’ers en opdrachtgevers wat mij betreft de discussie en inzichten daarover weer een verfrissende en evenwichtige impuls gegeven. 

6.

Terugkijkend op het ministerschap van Wouter Koolmees. Hoe heeft hij het gedaan? 

Hij was zeker goed op weg als je het hebt over een bredere hervorming van de arbeidsmarkt. Wakkerde de discussie aan. Al leek vanaf het begin wel duidelijk dat de uitkomsten daarvan niet in Rutte III gerealiseerd konden worden. Daarmee is het wel jammer dat hij een en ander niet af maakt. 

7.

Wie zou (ook) een goede opvolger zijn van Wouter Koolmees? 

Met het oog op de continuïteit en complexiteit van het dossier (en omdat hij deels wel dezelfde stijl heeft) had ik een zekere voorkeur voor Dennis Wiersma. Van Karien van Gennip heb ik niet direct beeld omtrent haar visie. Dat ze een flinke achtergrond heeft in het bedrijfsleven lijkt me een nuttig. Zie ook het volgende punt…. 

8.

Als ik de opvolger van Wouter Koolmees was, zou ik......... 

..........Het ministerie van SZW is van oudsher een ministerie dat over arbeidsverhoudingen gaat en bescherming van diegene die wat minder sterk staan. Daar is natuurlijk niets mis mee. Maar het is wel nodig en zinvol om het arbeidsmarktdebat (hoe organiseren we wendbaarheid, hoe maken we bedrijven en werkenden meer weerbaar, hoe bereiden we de arbeidsmarkt dus voor op de toekomst) breder te trekken. Dat vraagt – meer dan voorheen – dwarsverbanden met bijvoorbeeld ministeries als EZ en Onderwijs. 

9.

Mijn wens voor 2022......... 

Covid-19 achter ons laten, dat lijkt me een beetje te veel gevraagd. Ik hoop wel dat we een manier vinden om er mee op te gaan, nu ligt het als een grijze denken over alles wat te maken heeft met ontwikkeling, innovatie, vooruitkijken, dialoog. 


<- Dag 7: Anneke van der Giezen

Naar de startpagina van EEN GOED BEGIN 2022 ->

Dag 9: Jan DeNys ->