Bas van de Haterd noemt zichzelf een 'professioneel bemoeial' en dat is hij natuurlijk ook, maar Bas is ook een veel gevraagde keynote-speaker over onderwerpen als de toekomst van werk, de toekomst van recruitment en de inzet van assessment tools.
Bas is altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en heeft ook een duidelijke mening en dat is altijd leuk.
Meer weten over Bas neem dan een kijkje op zijn website.
1.
Hoeveel werklozen zijn er op 31-12-2022? (Nu zijn er circa 359.000 officiële werklozen). Het betreft hier het aantal werklozen volgens de nieuwe telling die het CBS van 2022 gaat hanteren.
450.000. Iets meer dan nu. Ik verwacht wel dat er nog wat organisaties gaan omvallen als de steun afneemt, immers staat het aantal faillisementen op een all time low, maar dat veel van die mensen snel opgenomen kunnen worden in andere banen. Door een mogelijk extra lockdown eind van het jaar zal er dan nog wel wat omvallen, dat pas in het nieuwe jaar weer opgenomen wordt.
2.
Welke (nieuwe) beroepen gaan doorbreken in 2022?
Bestaand beroep: recruiters. De waarde van (met name ook ervaren) recruiters zal een stuk hoger worden ingeschat dan voorheen het geval was.
Nieuw beroep: reboarding coach. Het terug naar werk en het opnieuw inrichten van werk-prive zullen een aantal organisaties coaches voor in gaan huren.
3.
Gaat de arbeidsmarkt en/of solliciteren in 2022 door de Coronacrisis verder veranderen?
De arbeidsmarkt is al veranderd en de vraag of een kandidaat een face-to-face of digitaal gesprek wil zal veel normaler worden. De kandidaat gaat dit bepalen, wat meteen zal leiden tot meer gestructureerde gesprekken om de 'on site, off site' bias tegen te gaan. Doordat het proces nu toch aangepast moet gaan worden, zal er ook meteen meer aandacht zijn voor bias en discriminatie in het proces en hoe deze gemitigeerd kunnen worden.
4.
Welk (studie)advies zou je jongeren op dit moment geven? (Of m.a.w. welke studies zijn van belang voor de arbeidsmarkt van de toekomst medio 2030)
Volg vooral je hart. Het maakt niet uit wat je doet, als je het maar met volle overgave doet en er echt plezier in hebt. Als je niet bereid bent de rest van je leven er over te blijven leren, is het geen beroep waar je in gaat excelleren. En wat je ook leert, je zal je moeten ontwikkelen.
5.
Wie is de arbeidsmarkt persoon van 2021? Welke persoon of organisatie heeft in 2021 met zijn of haar ideeën een belangrijke bijdrage geleverd aan het beter functioneren van de arbeidsmarkt.
L.J. Brock, Chief People Officer van Coinbase. Bij een bedrijf dat bekend staat om zijn extreme werkcultuur heeft hij 4 weken waarop het bedrijf bijna geheel gesloten is gerealiseerd. Elk kwartaal een week waarin, op enkele mensen die puur de operatie na draaiende houden, iedereen vrij is. Zodat er ook echt geen drang is om toch je mail te checken en de backlog aan nieuwe taken als je terugkomt ook niet overweldigend is.
6.
Terugkijkend op het ministerschap van Wouter Koolmees. Hoe heeft hij het gedaan?
Dramatisch. Op de twee belangrijkste dossiers op zijn bord, pensioenen en de tweedeling op de arbeidsmarkt, is eigenlijk geen progressie gemaakt. Er is een pensioenakkoord waarvan bijna meteen gezegd is dat het niet uitvoerbaar is en rondom ZZP'ers en flexwerkers is wederom vier jaar verspeeld. Tel daarbij op dat hij mede verantwoordelijk is voor het feit dat werknemers in loondienst tot 10.000 euro per maand zonder enige voorwaarde vergoed kregen via de NOW en zzp'ers maximaal 1.000 per maand met voorwaarden en ik kan niet anders concluderen dat hij gefaald heeft als minister.
7.
Wie zou ook een goede opvolger zijn van Wouter Koolmees?
Ton Wilthagen
8.
Als ik Karien van Gennip (de nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) was, zou ik.........
............Politieke zelfmoord plegen, maar wel het goede voor het land doen. Geen nieuwe commissies instellen, maar de kennis die er is, de adviezen over de nieuwe indeling van de arbeidsmarkt integraal invoeren. Niet weer met de sociale partners om tafel, maar nu echt stappen maken om de tweedeling tussen vast en flex te verkleinen en een gelijke arbeidsmarkt met een eerlijke verdeling maken.
9.
Mijn wens voor 2022.........
................Mijn grootste hoop is dat we weer redelijk terug naar het oude normaal kunnen. Weer evenementen kunnen organiseren, samen kunnen komen om over de arbeidsmarkt te praten en dat alle sectoren weer op een ietswat voorspelbare manier kunnen gaan functioneren.