Anne Megens is senior adviseur beleid & strategie bij werkgevers vereniging AWVN en laat regelmatig haar visie over de arbeidsmarkt schijnen. Dat doet ze op een deskundige en prettige manier, alle reden voor ons om haar uit te nodigen voor onze serie EEN GOED BEGIN
1.
Hoeveel werklozen zijn er op 31-12-2021?
500.000. Minder dan het CPB geraamd heeft eind 2020, maar veel meer dan we lange tijd hebben durven denken. Wel heb ik goede hoop dat een groot deel van de werklozen snel weer werk zal vinden omdat het relatief veel jonge mensen zijn en mensen met ervaring in sectoren die na de opheffing van de beperkende maatregelen weer volop personeel nodig hebben, zoals de horeca en recreatie.
2.
Welk nieuw beroep gaat doorbreken in 2021?
Werkplekexpert. We hebben de traditionele werkplek lang voor lief genomen. Er was weleens wat rumoer over thuiswerken, over kantoortuinen en over arboregels, maar echt hoog op de agenda stond een gezonde en productieve werkomgeving niet. Dat is door de coronacrisis wel anders geworden. Ik schat in dat bedrijven de organisatie van werk opnieuw gaan overdenken. Hoe kan het gezonder en veiliger? Maar ook: als we naar meer hybride werken toe gaan, hoe zorgen we dan voor productief én prettig werk? Welk werk leent zich voor thuis en welk werk voor op kantoor? Hoe moet het kantoor er uitzien? En, is die dienstreis écht nodig? De coronacrisis biedt hier een kans om meer weloverwogen keuzes te maken.
3.
Gaat de arbeidsmarkt en/of solliciteren in 2021 door de Coronacrisis veranderen?
Solliciteren verliep de afgelopen maanden grotendeels via digitale weg. Dat zullen we in 2021 nog wel even blijven doen. Ik hoop vooral dat we de voordelen vasthouden: meer vaart in procedures maken en eerder met mensen in videogesprek gaan in plaats van hoofdzakelijk beoordelen op basis van het ouderwetse CV en de motivatiebrief. Wel zie ik uit naar een snelle terugkeer van het livegesprek, zeker voor al degenen die in een nieuwe baan starten. Iemand leren kennen in enkel pixels: dat is ‘m niet.
De arbeidsmarkt als geheel is een complexer verhaal. Krimp- en groeibanen, kansrijk en kansarm werk, riante en schamele voorwaarden: je kunt het allemaal vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt en dat beeld is niet radicaal anders geworden door de coronacrisis. De crisis heeft enkele problemen uitvergroot, zoals dat het vangnet voor sommigen ontbreekt terwijl het voor anderen ruim is en dat sommige mensen wel een erg grote afstand tot kansrijk werk hebben ontwikkeld. Er moet iets gebeuren. Het zou mooi zijn als politiek, polder en praktijk over dat vertrekpunt niet meer zo lang hoeven te bakkeleien als pre-corona is gebeurd.
4.
Als ik Wouter Koolmees was zou ik.........
Met nog ongeveer twee maanden op de klok tot de Tweede Kamerverkiezingen, zou ik zorgen voor een goede briefing voor mijn opvolger. De briefing zou in mijn ogen uit twee onderdelen moeten bestaan.
Het eerste deel zou over de maatregelen kunnen gaan om werkgevers en werknemers te blijven ondersteunen. Ook als het licht aan het einde van de Covid-tunnel in zicht komt, zullen bedrijven en organisaties niet zomaar hersteld zijn. De daadwerkelijke schade gaat onder een laag overheidssteun en noodverbanden verscholen. Koolmees’ opvolger zal een goed deel van haar of zijn termijn bezig zijn met de acute steun afbouwen en tegelijkertijd voorkomen dat bedrijven en banen alsnog onderuit gaan. Ik hoop daarbij dat de aandacht verschuift naar mensen van werk naar werk begeleiden in plaats van een tussenstop laten maken in werkloosheid.
Het tweede deel zou over de langere termijn kunnen gaan. De Commissie Borstlap, de WRR en het Platform Toekomst van Arbeid; allemaal hebben ze gewezen op de hervormingen die nodig zijn om de arbeidsmarkt sterker te maken. De gaten in de sociale zekerheid, de ongeoorloofde verschillen tussen vast, flex en zzp, de haperende leercultuur; het zijn problemen die nu al ellende veroorzaken, maar vaak vooral tikkende tijdbommen zijn waar we later veel last van gaan krijgen. Denk maar aan al die mensen die te weinig reserves voor hun pensioen opbouwen en die vanwege ontbrekende taal- en digivaardigheden de aansluiting op de moderne arbeidsmarkt aan het verliezen zijn. Koolmees’ opvolger heeft geen tijd te verliezen om de hervormingen in gang te zetten.
5.
Ik wens iedereen in 2021 een .....
Een gezond jaar met een goede balans tussen rust en reuring. Virussen, Twitter-trollen en populistische politici: die mogen zich in 2021 wat mij betreft wel wat koester houden. Maar het wordt hopelijk ook het jaar van meer reuring: weer met vrienden en familie op stap gaan, barhangen in het café en lekker buiten de deur eten, en zeker ook concerten, theaters en festivals bezoeken. Met die laatste breek je niet alleen razendsnel uit je eigen lockdown-bubble, maar steun je ook een sector die keiharde klappen te verduren heeft.
Naar de verwachtingen van Marjolein ten Hoonte ->