SollicitatieLAB
Maakt van een sollicitatie een succes

Het cv van Jochem 

FINALIST CV VAN HET JAAR 2020


De cv's van de andere kanshebbers voor het cv van het jaar 2020 bekijken?

Terug naar de speciale cv van het jaar 2020 pagina ->

N.a.v. het bereiken van de finale hadden we een interviewtje met Jochem


1.

Waarom deed je mee aan de cv van de maand verkiezing?

In de eerste plaats om feedback te krijgen van specialisten. Daarnaast is het een mooie gelegenheid om mijn profiel zichtbaarder te maken. 

2.

Hoe zou je jouw cv omschrijven?

Veel werkgevers zijn geneigd om in functietitels te denken. Als multipotentialist ben ik echter niet in één hokje te plaatsen, en is het een uitdaging om mezelf specifiek te profileren. Ik heb daarom een hybride CV gemaakt waarin ik elementen kan toevoegen of weglaten. In deze generieke versie heb ik vooral veel weggelaten. Er staat bijvoorbeeld niet in wat ik het afgelopen jaar als werkzoekende gedaan heb. In een andere versie staat dat wel. 

In de kop en onder "mijn kracht" vertel ik over mijn drive, missie, en toegevoegde waarde. De marge geeft een beeld van wie ik ben als mens, en hoe dit door collega's ervaren wordt. Leeftijd mag niet van belang zijn, dus die staat er niet.

De woorden in mijn CV zijn zorgvuldig gekozen, maar (nog) niet geoptimaliseerd voor de algoritmes van application tracking systems. En naar mijn bescheiden mening is het triest als dit wel zo zou moeten zijn. Het betekent namelijk dat iemands SEO-kennis van grotere invloed is op de selectie dan de werkelijke kwalificatie voor een functie. 

Voor de vormgeving heb ik o.a. gebruikgemaakt van Photoshop, Illustrator en InDesign. Ik ben niet zo van de templates, en op deze manier reflecteert het ontwerp de waarde die ik hecht aan esthetiek en authenticiteit. Om diezelfde reden heb ik, anders dan gebruikelijk, bewust niet gekozen voor een gestileerde, professionele foto. Deze verhullen al gauw iemands ware gezicht. De foto op mijn CV is genomen in een roeibootje, en toont de echte Jochem. Voor situaties die erom vragen heb ik ook een versie met een professionele, vierkante profielfoto. Laat algoritmes, als deze dan toch op een CV losgelaten worden, vooral kijken naar gezichtsuitdrukking. 

3.

Heb je wat aan de feedback die je hebt gekregen en wat was de beste feedback?

Jazeker, er stonden hele terechte punten in. Ik kreeg onder andere het advies om een niet te veelzijdig beeld van mezelf te geven. Dat wekt verwarring. Ik heb de adviezen ter harte genomen en grotendeels verwerkt in de versie waarmee ik nu meeding in deze verkiezing. 

4.

Welk cv van de andere finalisten vind je het beste en waarom?

Het onconventionele digitale CV van Janneke is natuurlijk opvallend. Het CV van Claudia springt eruit door haar persoonlijke introductie. 

5.

Wat is jouw droombaan?

Ik word het meest gelukkig van een uitdaging die vraagt om een combinatie van analyse, creativiteit en strategie. Een baan waarin ik de ruimte krijg om te bouwen aan het vertrouwen tussen organisaties en hun klanten. Dat doe ik het liefst voor een natuurorganisatie of een bedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. 

6.

Waarom gaat jouw cv winnen?

Mijn CV is stijlvol en toch zakelijk; informatief en toch compact. Voor iemand die veel verschillende dingen heeft gedaan, is het denk ik ook behoorlijk concreet. Daarnaast is er ruimte om zowel de inhoud als het ontwerp aan te passen aan een specifieke vacature.