SollicitatieLAB
Maakt van een sollicitatie een succes

Dag 22

Maarten Camps (UWV)

Het is inmiddels ook een traditie dat de serie EEN GOED BEGIN wordt afgesloten door de baas van het UWV. 

Maarten Camps was ook dit jaar weer bereid om zijn licht te laten schijnen over de arbeidsmarkt van 2022

 

Hoeveel werklozen zijn er op 31-12-2022?

We zitten nu natuurlijk op een historisch laagtepunt. Er is een kans dat het wat minder gaat met de economie door de stijgende inflatie en het stoppen van de coronanoodsteun. Per saldo ga ik er vanuit dat de werkloosheid ook dit jaar tussen de 300.000 en 400.000 zal blijven. Maar naast de werkloosheid zijn er ook personeelstekorten, en die zullen net als nu een veel relevantere indicator zijn voor de stand van de arbeidsmarkt.

Welke nieuwe beroepen gaan er doorbreken in 2022?

Alle beroepen die nodig zijn voor het behalen van de klimaatdoelen. Er ligt op dat punt een grote uitdaging op ons te wachten omdat er veel vacatures openstaan voor beroepen die ons moeten helpen met het isoleren van huizen, het aanleggen van warmtenetwerken en het aansluiten van huizen op duurzame energievoorzieningen. En er komt natuurlijk weer vraag naar mensen die verstand hebben van kernenergie. 

Gaat de arbeidsmarkt en/of solliciteren in 2022 door de coronacrisis verder veranderen?

De arbeidsmarkt en solliciteren gaan verder veranderen, en mijn verwachting is dat dit wordt gestimuleerd door de personeelstekorten. Werkgevers moeten breder gaan kijken naar kandidaten, bijvoorbeeld naar kandidaten die niet precies aansluiten op een vacature maar die na een tijdje ervaring op doen in de functie of omscholing wel geschikt kunnen zijn. Neem het voorbeeld van een vacature voor een tandartsassistent of een ICT-servicedeskmedewerker. Een werkgever kan dan wel zoeken naar een werkzoekende met ervaring in dit beroep, maar die zijn er niet zoveel meer. Beter is het om dan te  kijken naar een werkzoekende receptionist die met behulp van scholing het werk kan gaan doen. Omscholing wordt dus veel belangrijker en bij solliciteren moet er veel meer gelet worden op skills in plaats van ervaring. 

Welk (studie)advies zou je jongeren op dit moment geven?

Jongeren zouden wel iets meer mogen kijken naar de kans op werk na een bepaalde studie. Dat gaat allang niet meer alleen om studies op HBO of universitair niveau. Er zijn nu grote tekorten in bijvoorbeeld de bouw en de techniek, onder andere doordat te weinig jongeren kiezen voor een opleiding tot bijvoorbeeld timmerman, metselaar of een ander technisch beroep. Dat zijn hele nuttige beroepen, waar ook bijna gegarandeerd werk voor je is na je opleiding. 

Wie is de arbeidsmarktpersoon van 2021?

Ik vind al die werknemers die thuis hebben gezeten vanwege corona, de echte arbeidsmarktpersonen van 2021. Of dat nu is vanwege het thuiswerken, soms met kinderen om je heen, of omdat hun bedrijf gesloten is door een lockdown. Ik vind het bijzonder en prijzenswaardig hoe veerkrachtig de meeste mensen zich hebben getoond en zich aan hebben gepast aan de onverwachte en steeds veranderende omstandigheden.   

Terugkijken op het ministerschap van Wouter Koolmees. Hoe heeft hij het gedaan?

Wouter Koolmees zag het belang van de uitvoering in en hij stond er altijd voor open om met ons in gesprek te gaan over zaken waarvan wij zeiden dat het niet goed verliep. Wij hebben altijd fijn met hem samengewerkt, ook in de totstandkoming van de NOW, en ook via deze weg wil ik hem daarvoor bedanken. 

Wie zou ook een goede opvolger zijn van Wouter Koolmees?

Ik kijk uit naar de samenwerking met Karien van Gennip en Carola Schouten. 

Als ik Karien van Gennip was zou ik?

De regie nemen om een publiek-private infrastructuur op de arbeidsmarkt in te richten, waarin gemeenten en UWV samenwerken met andere partijen op de arbeidsmarkt, met één loket, gericht op de ondersteuningsbehoefte van burgers en bedrijven. De regionale mobiliteitsteams kunnen daarvoor de basis vormen. Samen kunnen we dienstverlening bieden aan iedereen die werk zoekt, waarbij de faciliteiten zoals loopbaanbegeleiding en scholing beschikbaar zijn voor alle werkzoekenden.   

Mijn wens voor 2022?

Dat iedereen plezier heeft in zijn of haar werk, hopelijk zonder de beperkingen van de coronacrisis. En dat wie om wat voor reden dan ook toe is aan een nieuwe baan, die baan ook vindt; wij helpen je daar graag bij via de regionale mobiliteitscentra. 


<- Dag 21: Esmah Lahlah

Naar de startpagina van EEN GOED BEGIN 2022 ->

Extra: Cees Bakker ->