SollicitatieLAB
Maakt van een sollicitatie een succes

EEN GOED BEGIN Petra van de Goorbergh

Petra van de Goorbergh is directeur bij OVAL, brancheorganisatie voor duurzame inzetbaarheid. Daarnaast is ze werkzaam bij Wissenraet Van Spaendonck als manager Werk & Gezondheid. En heeft ze nog tal van andere functies, maar zoals ze zelf zegt “Vitaliteit/gezondheid, leven lang ontwikkelen en activering/re-integratie, ik bemoei me overal mee.” Ze doet dat met veel deskundigheid, zodat ze wat ons betreft niet mag ontbreken in deze editie van EEN GOED BEGIN. 

1.

Hoeveel werklozen zijn er op 31-12-2021?

Het is een lastige voorspelling. Op dit moment zijn er nog zoveel zaken onzeker, zoals het effect van de ‘Britse variant’, zijn de huidige vaccins voldoende beschermend, hoe lang blijven we in een (nog strengere) lock down? Dat maakt mij als van nature een optimist wat somber. Tegelijkertijd geloof ik enorm in creativiteit en veerkracht van ondernemers, die nu al zichtbaar is en verder los zal barsten als er weer meer mogelijk is. Ik schat in 485.000 werklozen op 31 december 2021.   

2.

Welk nieuw beroep gaat doorbreken in 2021?

Het mooie is dat we in 2020 hebben gezien dat in bepaalde processen meer mensen kunnen inzetten op onderdelen. Dit biedt kansen om anders naar werk te kijken en de verdeling daarvan. Zoals bijvoorbeeld bij de test- en vaccinatiestraat is gebeurd (verkeersbegeleider, administratief medewerker, tester, optrekker, prikker). Om de samenleving weer te openen zullen we komend jaar en misschien wel langer te maken krijgen met snel- en blaastesten, vaccineren etc. zal het werk van loopbaanadviseurs om werkenden en werkzoekenden te helpen in hun zoektocht in hun huidige werk of naar een andere baan zal nog belangrijker worden.    

3.

Gaat de arbeidsmarkt en/of solliciteren in 2021 door de Coronacrisis veranderen?

Ja, het thuiswerken wordt een normaal onderdeel van de manier van werken. Er zal een mix ontstaan van thuiswerken, op kantoor en andere plekken. Dit levert nieuwe vraagstukken op over ontmoeting, verbinding en leiderschap. 

Of er een herontwerp van wetten, regels en uitvoering zal plaatsvinden zodat zij de smeerolie worden van onze arbeidsmarkt in plaats grote zandkorrels in de motor van de arbeidsmarkt, zal afhangen van ons nieuwe kabinet. Pakken ze door? Wordt geleerd van lessen uit de praktijk of worden er nieuwe pleisters geplakt? 

Voor een aantal harde werkers, zoals het supermarktpersoneel, pakketbezorgers, zorgpersoneel en onderwijs is er meer waardering. Ik hoop dat dit ook tot uiting gaat komen in salaris, minder werkdruk en andere arbeidsomstandigheden. 

4.

Als ik Wouter Koolmees was …….

........ zou ik nog even goed in de steigers zetten dat iedereen recht heeft op een ontwikkelbudget en hoe een loopbaanwinkel vorm gegeven moet worden. Ik gun het hem dat hij na de verkiezingen die klus kan uitvoeren samen met sociale partners, publieke en private partijen die niet voor hun eigen belang gaan maar voor het belang van de individuele werknemer, werkzoekende en zelfstandige voor een goede plek op de arbeidsmarkt. En ondanks de demissionaire status ervoor zorgen dat het wetsvoorstel Breed Offensief wordt aangenomen, zodat inclusief werkgeverschap makkelijker kan worden gerealiseerd. 

5.

Ik wens iedereen in 2021…..

.........een vitaal en gezond jaar, werk waar je gelukkig van wordt/bent en het drankje met elkaar op een terras of waar dan ook! 


Naar de verwachtingen van Mary Akkermans ->

Naar de startpagina van EEN GOED BEGIN ->

Naar de verwachtingen van Linda Voortman ->