SollicitatieLAB
Maakt van een sollicitatie een succes

EEN GOED BEGIN Ester Leibbrand

In 2020 bestond Noloc 30 jaar, dus we vonden dat deze beroepsvereniging van loopbaanprofessionals en jobcoaches dit jaar niet mocht ontbreken in EEN GOED BEGIN. Ester Leibbrand is voorzitter van de Noloc en Strategisch adviseur Leven Lang Ontwikkelen bij Samen.

1. 

Hoeveel werklozen zijn er op 31-12-2021?

Ik kan hier werkelijk niets over zeggen, maar ga even op mijn gezonde verstand af. Ik verwacht voor nu nog steeds een stijging, wellicht een kleine afname na de zomer. Ik houd het op 425.00.

2. 

Welk nieuw beroep gaat doorbreken in 2021?

Dat van de loopbaanbegeleider en de vitaliteitscoach. Veel werknemers staan onder druk door dreigend baanverlies en zullen moeten switchen, of bemerken een nadrukkelijke behoefte aan zingeving en willen daarom veranderen van baanrichting een tekort sector, bvb zorg en onderwijs. Begeleiding op de arbeidsmarkt is dan geen luxe, maar noodzaak. De vitaliteitscoach gaat meerover mensen die (veel) vanuit huis werken, kinderen moeten onderwijzen, collega’s moeten missen, continue aan staan. Kortom: een werk-privé balans die in onbalans is en resulteert in een afname van veerkracht bij mensen.

3.

Gaat de arbeidsmarkt en/of solliciteren in 2021 door de Coronacrisis  veranderen?

Als die al niet veranderd is as we speak! Er zijn duidelijke overschot- en tekort sectoren aan te wijzen die voorlopig niet zullen veranderen. Er komt een nog grotere druk op de administratieve kracht te staan, zeker nu veel gedigitaliseerd is/wordt. Het was al een krappe markt en dat wordt niet beter dit jaar. Ook de manier van solliciteren wordt anders: het is heel normaal om elkaar nu via video te zien. Dat stelt andere eisen aan je sollicitatievaardigheden, dus werk daar actief aan.

4.

Als ik Wouter Koolmees was……

...........zou ik een hele goede invulling gaan geven aan het Huis van de Arbeidsmarkt. Er is een manier om de arbeidsmarkt, de toeleiding en de begeleiding daarop goed vorm te geven. Er liggen prachtige adviezen, het zou mooi zijn als we daar in 2021 eens echt werk van gingen maken. Herkenbare, kwalitatief hoogwaardige, toegankelijke en onafhankelijke begeleiding en advies op de arbeidsmarkt voor iedereen, dat is mijn uitdaging! Dus Wouter, mocht je dit lezen….bel!

5.

Ik wens iedereen in 2021 …….

een jaar toe waarin we elkaar weer mogen aanraken en naast elkaar mogen staan bij een concert, in een theater, in de kroeg of restaurant, maar vooral een jaar met minder angst en zorg. 


Naar de verwachtingen van Jurriën Koops ->

Naar de startpagina van EEN GOED BEGIN ->

Naar de verwachtingen van Geert-Jan Waasdorp ->