SollicitatieLAB
Maakt van een sollicitatie een succes

Het cv van EricTerug naar de speciale cv van de maand pagina ->


De feedback van de jury

Sterk aan dit cv is de lengte van het cv:  kort en beknopt. Ook de  foto is prima. Maar als ik eerlijk ben, vind ik de vormgeving  saai. Ook ben ik benieuwd wat het resultaat van zijn werkzaamheden is geweest. Ook de motivatie is voor mij te abstract. Ik wil bijvoorbeeld weten:  ‘Wat zoek hij in een nieuwe baan?’

Een cv met een overzichtelijk en eenvoudige opmaak, dat is prima. Toch mis ik een persoonlijke touch. Ook vind ik het prettig om de jaren en maanden te zien bij de werkervaring.

Een traditionele ‘’old school’’ lay-out, dat maak het cv weinig aansprekend en opvallend. Bovendien veel tekst en niet overal concreet. Ander aandachtspuntje: de verschillende regelafstanden. Wat mij betreft  zou Eric meer moeite en aandacht aan zijn cv moeten besteden. Het cv is nu geen pakkend visitekaartje. Voor de functie van Eric is dat wel gewenst.

Leuke creatieve hobby's, maar dat zou ik ook in het cv willen zien. Zijn prestaties zijn  goed vermeld in het cv, evenals een goede uitleg van de functies.  De aanduidingen 'naam, adres, etc.' mogen weggelaten worden van mij, mensen begrijpen vanzelf wel wat het zijn. De layout vind ik dus eentonig en het mag wat mij betreft speelser. Dan toch even over de foto. De foto is representatief, maar het lijkt alsof je schrikt van de camera.

Ik vind het cv qua lay-out (nog) niet onderscheidend genoeg om aan deze wedstrijd mee te doen;  het is een beetje 13 in een dozijn. Toch zijn er ook veel goede punten in dit cv. De vetgedrukte regels maken het cv goed leesbaar;  Ook de lengte is ok, max 2 A4 is prima.

Het cv heeft een  compacte omschrijving van werkzaamheden en taken. Ook blijft wat mij betreft hangen  “Enthousiaste BBQ-kok”.  Dat vind ik een leuke persoonlijke touch geven aan je cv. Maar het cv heeft ook een aantal minpunten: Het is niet meteen helder wie je bent en wat je te bieden hebt. Dat kun je oplossen door per sollicitatie een versie van je basis-cv te maken met een heldere kop of motto. Door de lay-out is het nu een beetje zoeken en dat doen we niet graag. Realiseer je dat we vaak een aantal cv’s voor ons hebben, waar we een keuze uit moeten maken. Zorg voor kopjes, kolommen en bullets enz., zodat we snel een beeld krijgen van wie jij bent en wat je ons te bieden hebt.

Begin niet met je competenties maar liever met je profiel: in een paar zinnen kun je jezelf daarin verkopen. Deze kun je per vacature een beetje bijschaven. Blijf wel eerlijk want een goeie recruiter weet met een beetje doorvragen of het klopt. 
Omdat ik ook als part-time fotograaf werk en veel portretten schiet, kijk ik altijd naar de foto. Deze foto is niet verkeerd maar mijn aandacht wordt getrokken door het witte vlekje rechts naast je gezicht. Die zou ik weghalen. Of een keer nieuwe foto’s laten maken, dat kan ook.

Opvallend in dit cv: beginnen met een opsomming van competenties. Nog niet eerder gezien. Aan de andere kant zegt het mij persoonlijk nooit veel en lees ik daar gauw over heen. 

Ik vind het onduidelijk voor wat voor organisaties Eric nu precies gewerkt heeft, de grootte bijvoorbeeld maar ook wat hij nou precies deed om de zwaarte van zijn functie beter in te kunnen schatten. Ik vind het een een beetje te vaag allemaal en merk dat ik veel vraagtekens heb. Een voorbeeld: "zo ook bij Wassink". 2018 tot 2018? 1 maand of 1 jaar? 

Wat wil Eric eigenlijk nu gaan doen? Automotive? Voor mij is het gokken en lastig in te schatten obv de info die hij geeft in zijn cv. Naast deze kritiekpunten vind ik het een keurig cv.

Een cv met een zakelijke, professionele foto, nog mooier is een foto met een sympathieke lach; op deze foto kijkt Eric ietwat streng (eerste indruk). Het cv blijft voor mij te algemeen. Erg algemene competenties en algemene beschrijving als profielbeschrijving.Tip voor profielbeschrijving: Wie ben je, wat is je expertise, wat onderscheidt jou nou echt en wat ambieer je?

Beschrijving werkervaring, kan wat mij betreft beter. Werk bij voorkeur met onderscheid tussen taken/verantwoordelijkheden en resultaten. Voorbeeldje uit werkervaring: "Afgelopen jaar heb ik een nieuw projectmanagement-systeem geïntroduceerd om de diverse bedrijfsonderdelen onderling te verbinden." Wat wil je hiermee zeggen? Ik ben vooral benieuwd naar wat was hiervan het resultaat? Wat was hiervan het voordeel (tijd/uren/kostenbesparing?). Wees gerust concreter.

Gebruik bulletpoints; dit leest prettiger en sneller. De lezer heeft veel sneller een overzicht dan bij een lap tekst. Nog een laatste tip. Schrijf in één tijd; ben hierin consistent. Het lijkt net of hij nog bij FCA werkt terwijl dat werkervaring uit het verleden betreft.