SollicitatieLAB
Maakt van een sollicitatie een succes

CV TALK cv van het jaar 2016

In CV-Talk, kijkt Cees Bakker van SollicitatieLAB regelmatig terug op de cv van de maand verkiezingen van de afgelopen periode. Dit keer bespreekt Cees de verschillende cv’s van de maand, e.e.a. natuurlijk als opmaat naar de cv van het jaar 2016 verkiezing. 

Ook een keer met  jouw cv meedoen? Dat kan natuurlijk ook in 2017?  Stuur je cv dan naar info@sollicitatieLAB.nl.


Het cv van de maand januari

“Ik regel het. Linksom of rechtsom, binnen of buiten de geijkte kaders...doortastend en met humor en flair houd ik overzicht en stel ik orde op zaken. Ik vogel graag uit hoe dingen efficiënter kunnen en ga daarbij creatief te werk.” Zo begint Angelique Brantjes uit West-Graftdijk haar cv. Een prima opening, je krijgt direct een indruk wie Angelique is en wat ze kan. De sterke opening krijgt een vervolg in de uitwerking van de competenties. Dat maakt haar cv sterk en authentiek.

Ook opvallend in het cv van Angelique is natuurlijk het centraal stellen  van de STAR-methode, sterker nog zelfs haar motto “Een ster in verbeteren” bevat al een verwijzing. Het gebruik van de STAR-methode is een sterk punt in het cv van Angelique. Anno 2016 willen recruiters niet weten wat je gedaan hebt, maar vooral wat je bereikt hebt. Angelique werkt dit goed uit door haar competenties met een aantal goede voorbeelden te versterken. Ze gebruikt daarbij zelfs letterlijk de STAR-methode waardoor de bereikte resultaten centraal staan.

De nette uitvoering, alsook de goede foto, maken het cv compleet, waardoor het cv van Angelique natuurlijk een prima kandidaat is voor het cv van het jaar 2016.

Het cv van de maand februari

Victor Pardijs uit Enschede hanteert in zijn cv een actief taalgebruik: "Ik ben", "ik doe" en "ik lever", geven het cv een bepaalde dynamiek en een goede uitstraling van de kandidaat. 

Het cv van Victor heeft verder een duidelijke indeling. In de blauwe balk de “must haves” als persoonlijke gegevens, maar ook talen- en software-kennis. Met name de softwarekennis viel op door de leuke, duidelijke een aansprekende manier waarop deze kennis is vorm gegeven. Het trekt aandacht en daar gaat het natuurlijk om.

Ook hier veel waardering voor zijn foto, maar ook voor de manier waarop hij zijn werkervaring bespreekt. Waardoor het cv van Victor natuurlijk een prima kandidaat is voor het cv van het jaar 2016

Het cv van de maand maart

Het cv van Tine Looise uit Kampen valt direct op door de blauwe band aan de zijkant van haar cv. Behalve haar naam, de functies waar zij naar op zoek is, plaatst zij ook haar foto in de blauwe balk. Tine plaatst haar foto onderaan de bladzijde en daarmee onderscheid zij zich verder. Maar ook door het pakkende motto “Ik heb twee recht handen” is de aandacht direct getrokken en het is duidelijk dat dit een dame is die van aanpakken weet. 

Ook in haar profiel weet ze de belangstelling te wekken. Zoals een recruiter schreef: “tussen de regels door, lees je haar energie en verder maakt de tekst nieuwsgierig.Ook goed in het cv van Tine is dat het een mooi en logisch geheel vormt. Het zou daardoor zo maar kunnen dat het cv van Tine een goede kans maakt om cv van het jaar 2016 te worden. 

Het cv van de maand april

Maarten Pieterson uit Velp heeft gekozen voor een goede en een representatieve foto. Een foto die enthousiast overkomt en (voor zijn vak als beveiliger belangrijk) zijn Maarten zijn representativiteit laat zien. 

Verder heeft Maarten zijn contactgegevens goed en opvallend gegroepeerd zodat je direct ziet hoe je met hem in contact komt.

Ook hier veel waardering voor zijn profiel, waarin Maarten zijn visie laat zien op zijn vakgebied. Het cv van Maarten zou zo maar het cv van het jaar 2016 kunnen worden.

Het cv van de maand mei

Op het eerste gezicht is het cv van Vincent Mirck uit Utrecht toch een beetje 13 in een dozijn. Netjes en overzichtelijk dat wel. Het cv van Vincent leest gemakkelijk weg, maar dat mag je van een tekstschrijver verwachten. Overigens wel goed om dat te laten zien. 

Het cv van Vincent wordt bijzonder omdat hij een filmpje in zijn cv heeft opgenomen. In het filmpje laat Vincent zien wat hij kan.  Hij laat door de RAP zijn creativiteit, taalvaardigheid en humor zien.  Of zoals een lid van het panel zei:  “Je raakt me, wat een authenticiteit en creativiteit”. Het cv van Vincent zou daarom alleen al, zomaar cv van het jaar kunnen worden.


Het cv van de maand juni

Het cv van Benji Rietman uit Arnhem viel vooral op door de kleurstelling. Benji is een starter en ambieert een baan in de groene sector. Om een recruiter te citeren: “mooi positief kleurgebruik dat past bij de branche. Ook een originele bij de milieubranche passende foto”.

Het cv van Benji is ook verder zeer zorgvuldig samengesteld met goede informatie (duidelijke taakbeschrijvingen en een mooie overzichtelijke presentatie van zijn skills, talen en andere vaardigheden) en in dit verband belangrijk (bijna) geen slordigheidsfouten. Dat straalt professionaliteit uit.

Het cv is verder prettig en leuk geschreven. Een zin als “Momenteel een fiets en openbaar vervoer”, doet glimlachen. Wat ook handig is, dat Benji aangeeft dat hij bereid is om te verhuizen. Behalve nuttige informatie voor een toekomstige werkgever, laat Benji zien dat hij inderdaad flexibel is en het komt ook gemotiveerd over. Het cv van Benji is dus een goede kandidaat om cv van het jaar te worden.


Het cv van de maand juli

Het cv van Robbert Weimer uit Barneveld ziet er strak uit. Dat is belangrijk voor een cv. Ik citeer het commentaar van 2 recruiters: "Duidelijke keuze voor vormgeving. Opmaak in duidelijke blokken, mooi vormgegeven en het cv leest gemakkelijk." En "Indeling is voor een recruiter handig,aan de linkerkant meer over de persoonlijkheid en overige relevante informatie (zoals hobby’s, talen, kennis van systemen) en aan de rechterkant de werkervaring en opleiding."

Robbert heeft goed gebruik gemaakt van blokken en wat Robbert ook goed heeft gedaan: is het cv goed uitlijnen, er zijn allemaal duidelijke lijnen te trekken, waarop is uitgelijnd. Zie de rode lijnen in de afbeelding. Het cv wordt hierdoor strak en rustig. 

Nu is de opbouw van het cv van Robbert niet het enige goede, anders zou jij geen cv van de maand geworden zijn. Ook sterk in het cv is de uitstraling. De uitstraling wordt vooral bepaald door de goede enthousiaste foto en de goede teksten. Het cv van Robbert zou zo maar het cv van het jaar kunnen worden.

Het cv van de maand augustus

Het cv van Yvonne Roes uit Varsseveld valt direct op omdat het 1 pagina is en door de heldere groene kleur. Het cv is niet alleen heel opvallend maar ook toegankelijk. Yvonne maakt goed gebruik van logo’s. Je ziet in veel cv's een wirwar van logo's, vaak ook nog in allerlei verschillende scherpten en grootten. Dat wordt al vlug rommelig. Hier is dat wel goed gedaan. Dan heeft het gebruik van logo’s een toegevoegde waarde.

Verder valt op haar cv natuurlijk haar foto op. Een duidelijke foto met een frisse uitstraling.
Het cv van Yvonne Roes is daarom een goede kandidaat voor het cv van het jaar.

Het cv van de maand september

Het winnende cv van september van Judith Kuijpers uit Amsterdam laat zien dat het niet erg is als je cv 3 bladzijden lang is. Als het maar duidelijk is, welke informatie waar is te vinden. Judith is daar uitstekend in geslaagd. Mooi en goed vormgegeven en goede informatie. De professionaliteit straalt er van af.

Dat het cv van Judith geen zoekplaatje is, komt ook door het gebruik van een motto “Customer Marketing en Sales-specialist”, dan weet je namelijk direct wat Judith is. Ook de bijna ‘perfecte foto’ helpt om direct een beeld op te bouwen. Maar wat echt heel goed is dat Judith je als het ware aan de hand meeneemt en via de lijn met iconen je door haar cv heen leidt. Je kunt snel door naar het volgende item als je genoeg gezien hebt. Daarmee wordt het cv van Judith, ondanks de 3 pagina’s geen zoekplaatje. Het cv van Judith is daarom een goede kandidaat voor het cv van het jaar.

Het cv van de maand oktober

Ook het cv van Noreen van ’t Hof uit Den Haag is een opvallend cv. Allereerst door de kleurstelling maar vooral doordat het cv tot in de puntjes is verzorgd. Dat valt op en ondersteunt haar cv,

De foto die Noreen gebruikt in haar cv is een goed voorbeeld van hoe een foto moet zijn in een cv. Geen snelle selfie of een verknipte wazige familie-foto, maar een professionele mooie scherpe foto, waarin Noreen vriendelijk maar ook gedecideerd de camera in kijkt. Kortom de professionaliteit druipt er vanaf.

Wat ook professioneel is dat Noreen de verwijzingen naar haar Social Media activiteiten mooi heeft gegroepeerd onder aan haar cv. Op deze manier is het cv van Noreen ook een goede kandidaat om cv van het jaar te worden.

Het cv van de maand november

Je bereikte resultaten opnemen in je cv vindt nog niet zo vaak plaats, terwijl selecteurs hier juist wel naar op zoek zijn. Bianca Frays uit Goirle heeft dit echter wel begrepen. In haar cv gaat ze naast de verantwoordelijkheden in haar vorige functies ook in op de bereikte resultaten en dat maakt haar cv onderscheidend. Ze geeft een concreet beeld van de besparingen die zij heeft gerealiseerd.

Het cv van Bianca wordt ook erg persoonlijk door een goed geschreven profiel. Een profiel waarin ze en passant ook nog een leuke, aanbevelende quote van een voormalige leidinggevende heeft opgenomen.

Een moor verzorgd cv, waarin Biance de relevante zaken goed voor het voetlicht brengt. Daarom zou het cv van Bianca best eens cv van het jaar 2016 kunnen worden.

Het cv van de maand december

Een goed cv geeft een goed beeld van jezelf in relatie tot de functie en maakt vooral nieuwsgierig. Dat is René Postma uit Groningen uitstekend gelukt. De vraag is natuurlijk hoe?

Allereerst heeft het cv van René ook een uitstekende foto. We citeren een recruiter: "René staat vrolijk, open én professioneel op zijn foto. Hij spreekt aan als een sociale persoonlijkheid en zijn nette en professionele uitstraling ‘rijmt’ met zijn financiële achtergrond. Een foto in lijn met de rest van zijn cv."

Het cv van René is ook goed vormgegeven. D.w.z. het is direct duidelijk, door het gebruik van kopjes, waar je in het cv moet zijn voor bepaalde informatie. Ook goed in het cv van René geeft hij direct weer waar zijn competenties en vaardigheden liggen. Het cv van René is daarmee een belangrijke kandidaat voor het cv van het jaar 2016.

Tot Slot

2016 was een goed cv jaar. Als SollicitatieLAB kregen we weer veel goede cv's  te zien. De recruiters uit onze recruiterspanels in de verschillende maanden waren ook altijd enthousiast over de kwaliteit van de cv's. Al wisten ze natuurlijk altijd nog wel een paar tips te geven. In 2017 gaan we natuurlijk door met de cv van de maand verkiezing. Je kan nu al je cv insturen voor januari. Als SollicitatieLAB wensen we je een mooi, gelukkig en gezond 2017 toe. Ook in 2017 maken we van je sollicitatie weer een succes.


Stemmen op jouw favoriete cv voor het cv van het jaar 2016 kan hier